Art Inside Out
Nuvarande språksv
en

Tjolöholm slott, Kungsbacka

Tjolöholms slott, byggt 1898–1904 under ledning av Blanche Dickson, skapades från början som en egen värld. Ett brittiskt gods med inspiration från Arts & Crafts-rörelsen med inslag av nationalromantik, ritat av en ung svensk arkitekt som aldrig satt sin fot på de brittiska öarna.

Förlagt på en halvö i Kungsbackafjorden, längs den svenska västkusten, omgivet av tät skog och med milsvid utsikt över den halländska skärgården. Med sin särartade arkitektur har Tjolöholm stått skådeplats för skildringar som Lars von Triers film Melancholia, där en kamp mot insikten om värdens undergång förstärks av slottet ruvande och mörka gestalt. Sedan 2022 finns det med på Europeiska Filmakademins lista över platser som varit betydelsefulla för filmhistorien. 

Ambitionen med Tjolöholm var att skapa ett representativt och komfortabelt boende enligt devisen ’det goda hemmet’. Slottet fylldes med dåtidens alla moderniteter; elektricitet, telefon och central uppvärmning. Samtidigt byggdes en liten by av röda stugor i närheten som fungerade som arbetarbostäder åt tjänstefolket. I byn fanns en kyrka, sjukstuga, skola och ett Folkets hus för gemensamma samlingar och aktiviteter. Majoriteten av husen är bevarade än idag. 

Tjolöholm är på många sätt en egen förtrollad värld. Runt om i slottet finns mängder med väsen-liknande figurer och magiska djur lekfullt införlivade i både interiör och exteriör. I slottsmatsalen finns små utskurna trollansikten i panelen som retfullt spejar mot middagsgästerna och i ornamenteringen till den öppna spisen vakar drakgestalter. Även skogen och havet som omger slottet och byn bär på intressant historia som blir ingångar till världar som funnits på platsen långt innan själva slottet byggdes.

Konstverk

Mellan tidens skikt

Ann Eringstam

Konstverk

Tilda Lovell & Karin Drake  

Tilda Lovell & Karin Drake

Konstverk

Om de vaknade

Jesper Thour

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.