Sånger från samhället
Sånger från samhällets undersida var ett tillfälligt ljudkonstverk, som installerades på porten till Varbergs fästning. Verket var baserat på fängelseinternernas erfarenhet av att sitta frihetsberövade och inte längre ha tillgång till staden och samhället i sin helhet. Stjerna ville undersöka vad man saknar som frihetsberövad. Vad man kan vara utan, vad saknar man och hur tänker man att samhället kan vara annorlunda? Ljudverket belyser hur vi har invånare i staden som vi sällan är medvetna om, vars röster inte alltid hittar sin väg tillbaka in i samhället igen.
I en tillbakablickande text 2018 beskriver Stjerna var hennes
”Min ingång var att undersöka staden utifrån dess mest extrema pol: vad innebär staden för den som inte längre har tillgång till den?”
Villkoret för att Stjerna skulle få använda deras berättelser var att deras identiteter inte skulle kunna röjas. Därför transkriberade hon deras inspelade berättelser till text och lät sedan skådespelare läsa in dessa.
Ljudverket gjordes i en första version platsspecifikt för Varbergs fästning. Ytterligare en version gjordes för bron vid entrén till Nyköpingshus. På båda platserna knöt verket an till platsens historia bland annat som fängelse.
Stjerna skapade Sånger från samhällets undersida i samarbete med skådespelarna Maria Ericson, Petter Heldt, Oscar Ohlson, Örjan Hamrin och Sonja Lund från Teater Halland. Skådespelarna läste in texter från intervjuer som konstnären gjort med medlemmar i KRIS Halmstad – Kriminellas revansch i samhället.