Art Inside Out
Nuvarande språksv
en

Kulturarvet Sågverkstomten

4 maj 2024 - 30 april 2026

Art Inside Out presenterar det offentliga konstverket Kulturarvet Sågverkstomten av konstnären Eric Andersson som skapades under hans medverkan i residenset Skuggspel i Rydöbruk, Hylte kommun. Verket är placerat invid en inhägnad, förorenad industritomt och intar formen av en informationsstation, likt de som finns i anslutning till värdefulla områden, som naturreservat eller historiska kulturminnesplatser. Baserat på samtal med människor som arbetat på sågverket och egna vandringar i området undersöker Eric Anderssons platsen historia och samtid.

Sågverkstomten är en förorenad industritomt i Rydöbruk som har stått inhägnad de senaste fyrtio åren. Platsen som inrymt en livskraftig industritillverkning, baserad på dåtidens standard, har idag omvandlats till ett nästintill ogenomträngligt naturområde där tillträde är förbjudet i väntan på eventuell sanering.  

Eric Andersson har skapat en informationsstation för Kulturarvet Sågverkstomten som pekar på olika lager av platsens historia och samtid. Att sedan mötas av stängsel och skyltar som förbjuder tillträde, skapar utrymme för reflektion kring detta svåra kulturarv och ställer frågor kring vad vi gör med det i framtiden. Här finns också kopplingar till ett hundratal  likande platser runtom i Sverige. Platser som ingår ett nationellt kulturarv men aldrig märks ut på destinationsmålskartor.  

För vad bli egentligen del av det vi ser som vårt gemensamma kulturarv? Och vad gör vi med det arv vi helst av allt vill glömma eller gömma bort? Är inte också det, del av kulturarvet?

 

Info

Ta buss 401 från Halmstad resecentrum mot Hyltebruk och gå av vid Knystahall (gränsstenen) i centrala Rydöbruk. Från Knystahall ta dig över tågspåren ner mot Nissan och det före detta industriområdet. Passera restaurangen Knystafors och bron över Nissan. Fortsatt längst huvudvägen ca 100 meter mot restaurangen Knystarian förbi de gamla industribyggnaden. Vid Knystaria vik av mot vänster och gå ca 200 meter mot skogen. Kulturarvet Sågverkstomten ligger i utkanten av skogspartiet och delar av det syns redan från Knystarian.

Här finns Google Maps koordinater till Kulturarvet Sågverkstomten.

Begränsad tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Kulturarvet Sågverkstomten kan besökas dygnet runt.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.