Art Inside Out
Nuvarande språksv
en

Då blir nu sedan är här

4 maj 2024 - 30 april 2026

I Knystahallsparken i Rydöbruk presenterar Art Inside Out verket Då blir nu och sedan är här, av Johanna Byström Sims installerat. Det är ett ljudverk som du kan uppleva i en Augmented Reality genom din mobiltelefon. Verket skapades under residenset Skuggspel och består av fem ljudberättelser som blandar röster från då och nu. Ta med din mobil och hörlurar för att bäst uppleva verket.

Historien om Rydö uppdateras hela tiden. Bruket har spelat en viktig roll för bygdens identitet, men för barnen som växer upp idag är livet på bruket något de fått berättat för sig. Deras egna upplevelser handlar ofta om helt andra saker. Dåtid och nutid vävs samman i livet som pågår just nu. 

Under en längre vistelse i det konstnärliga residenset Skuggspel – Mikrohistorier från Rydö grävde Johanna Byström Sims i Rydö Bruksmuseums arkiv, där det finns spännande ljudinspelningar med röster från det förflutna. Det är människor från bygden som berättar om erfarenheter från bruket eller sjunger gamla visor som ingen längre känner till. Det är också anhöriga till bruksarbetare som beskriver en uppväxt präglad av de ideal som rådde under industrialiseringen. Under sin vistelse träffade Johanna Byström Sims vid flera tillfällen några av barnen på Rydö skola och blev nyfiken på deras tankar och erfarenheter. Deras berättelser bär på det som utgör morgondagens historia. I utställningen och i det ljudkonstverk som den kretsar kring kan du ta del av olika lager av nya och gamla berättelser. Tillsammans ger de en bild av den väv av minnen och erfarenheter som utgör Rydös själ. 

Fem berättelsecollage är placerade i Knystahallsparken. Med hörlurar och mobiltelefon kan du uppleva ljudverket. 

 

 

Info

Ta buss 401 från Halmstad resecentrum mot Hyltebruk och gå av vid Knystahall (gränsstenen) i centrala Rydöbruk.

Foton Art Inside Out och Johanna Byström Sims

Begränsad tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Knystahallsparken kan besökas dygnet runt.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.