Gestaltad livsmiljö till frukost
Samarbetet med den digitala samtalsserien Gestaltad livsmiljö till frukost är nu inne på sin åttonde säsong.
Möt tjänstemän, arkitekter, konstnärer, politiker och forskare och få en unik inblick i deras metoder och arbetssätt och hur olika aspekter av gestaltad livsmiljö påverkar och kan bidra till att lösa samhällets utmaningar. Alla webbinarier äger rum torsdagar mellan klockan 08.30-09.30 och du ansluter med en Teams-länk, ingen föranmälan behövs.
Samtalsserien arrangeras i ett samarbete mellan Region Uppsala, Region Halland, Region Blekinge och Region Gävleborg.
Program för våren 2025:
Nils Holgerssons underbara resa, men vems Sverige skildras?
27/02/2025
Konstnärsduon Karin Keisu & Josse Thuresson utforskar representation genom konst och ställer frågan: Vem får ta plats i vår gemensamma berättelse? Selma Lagerlöfs bok ”Nils Holgerssons underbara resa” saknar beskrivningen av Tornedalen och dess meänkielitalande befolkning. I sina verk ”Who is the sleeper?” och ”A patch of shadow” reflekterar duon över osynliggörandet av minoriteter, enspråkighetsnormer och bristande representation. Deras konst belyser hur dessa faktorer påverkar vår förståelse av plats och tillhörighet, och de väcker frågor kring vilka röster som hörs i samband med utformningen av våra gemensamma livsmiljöer.
Ett abstrakt begrepp eller en självklar del i alla människors vardag?
20/03/2025
Emina Kovacic, ordförande i Sveriges Arkitekter och stadsarkitekt i Karlshamn, delar i detta webbinarium med sig av sina erfarenheter kring gestaltad livsmiljö. Hon betonar hur arkitektur påverkar vår vardag och vikten av att engagera invånare, företagare och besökare. Genom Karlshamns Arkitekturvecka lyfter hon arkitekturens betydelse lokalt, samtidigt som hon i sin nationella roll arbetar för att stärka medvetenheten om gestaltad livsmiljö och dess roll i samhällsutvecklingen.
Uppsalas nya spårväg – en 17 km lång gestaltning
24/04/2025
Hur skapar man en spårväg som inte bara är en transportlösning utan också en del av stadens identitet? I detta webbinarium får du en inblick i hur arkitektur, design och konst samverkar för att forma Uppsalas framtida spårväg. Den nya spårvägen kommer att binda samman Uppsala C med en ny tågstation i sydöstra Uppsala och är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Region Uppsala. Kristina Forssbeck Nyrot, landskapsarkitekt och blockledare för gestaltning, samt Wanja Eriksson, konstprojektledare på Region Uppsala, berättar om hur de arbetar med att utforma en hållbar och visuellt sammanhållen transportmiljö längs den 17 km långa sträckan.
Konstnärlig kompetens i plats- och landsbygdsutveckling
15/05/2025
I brukssamhället Karmansbo testades 2024 nya samverkansformer för gestaltad livsmiljö, medan en poet i Frövifors bidrog med konstnärliga perspektiv vid nyindustrialisering. Dessa initiativ ingår i Kulturella kraftfält på landsbygden (2023–2025), ett projekt som drivs av Region Örebro län och Region Västmanland med stöd från Kulturrådet. Anna Wignell, Jenny Berntsson och tjänstepersoner delar med sig av erfarenheter och hur arbetet kan utvecklas vidare.
Foto: Joar Nango