Art Inside Out
Nuvarande språksv
en

Natur/kulturvandring i Rydöbruk

10/08/2024 13:00 - 14:30, Rydöbruk, Hylte

Som en del av den stora hemvändardagen i Rydöbruk tar konstnärerna Eric Andersson och Timo Menke, tillsammans med f.d. journalisten och Rydökännaren Lennars Hildingsson, med oss med på en vandring för att samtala om relationen mellan kultur och natur.

Vandringen går igenom fyra platser i det f.d. bruksområdet i Rydöbruk – inklusive Eric Anderssons offentliga konstverk ”Kulturarvet Sågverkstomten” – där vi tillsammans med våra guider reflekterar kring en bygds natur- och kulturvärden, såren efter industrialiseringen, dess kreativa miljöer och möjliga framtids scenarion.

”Kulturarvet Sågverkstomten” (Rydöbruk, Halland) av Eric Andersson och ”Naturkulturreservatet Marhult” (Uppvidinge, Småland) av Timo Menke är två konstnärliga projekt som utgår från och diskuterar förorenade platser som kulturarv. Projekten genomfördes utan en koppling till varandra under 2023 och ligger till grund för den här natur-/kulturvandringen.

Över hela Sverige finns det tusentals förorenade platser, så som f.d. industritomter eller avfallsdeponier, där marken förorenats antingen olagligt eller som del av en tillverkning som i sin tid sågs som modern. Tillträdet är ofta förbjudet i väntan på en sanering och platsernas framtid förblir ovis. Samspelet mellan kultur och natur ställs på sin spets med förödande konsekvenser för vattendrag, natur och djur. De här platserna är onekligen del i ett nationellt kulturarv, men hur har platserna hanterats och hur ser vi på dem idag? Vilken roll har dem i våra gemensamma livsmiljöer? Hur kan dessa platser aktiveras och diskuteras med hjälp av konstnärliga metoder och hur kan en framtida omvandling av dem se ut?

 

   

Mer information

Lördag 10 augusti, 13:00-14:30, Rydöbruk, Hylte

Ta buss 401 från Halmstad resecentrum mot Hyltebruk och gå av vid Knystahall (gränsstenen) i centrala Rydöbruk. Från Knystahall ta dig över tågspåren ner mot Nissan och det före detta industriområdet. Passera restaurangen Knystafors och bron över Nissan. Fortsatt längst huvudvägen ca 100 meter mot restaurangen Knystarian förbi de gamla industribyggnaden. Vid Knystaria vik av mot vänster och gå ca 200 meter mot skogen. Kulturarvet Sågverkstomten ligger i utkanten av skogspartiet och delar av det syns redan från Knystarian.

Google Maps koordinater till Kulturarvet Sågverkstomten finns här.

Begränsad tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.