Drömmar och syner vid havet
7 september - 17 november
Till utställningen Drömmar och syner vid havet har Art Inside Out bjudit in konstnärer att presentera nya verk; i installation, måleri, video och performance, som utforskar surrealismens avtryck i samtiden. Vilka nya verkligheter uppstår i viljan att utmana och förändra samhället, konventioner och det egna jagets begränsningar, idag?
Konstnärerna Ingela Ihrman och Muhammad Ali har deltagit i ett vistelseresidens i Halmstad där de skapat nya verk förankrade i den lokala myllan som visas i utställningen på Mjellby Konstmuseum.
Under hösten presenteras också ett rikt performanceprogram med konstnärerna Ylva Snöfrid, Fågelle, Linnea Hansander, Alexander Wireen och curator Tawanda Appiah som nyfiket undersöker vad surrealismens bärande idéer innebär för samtidens konst.
I år fyller det första surrealistiska manifestet, författat av franske poeten André Breton, 100 år. Idag ser de politiska och estetiska konventioner som surrealismen ville avsäga sig och överskrida, annorlunda ut än för hundra år sedan. Önskan om att flytta sig bortom verklighetens begränsningar, att låta den explodera och expandera, motiveras av andra drivkrafter; i de glapp som uppstår mellan artificiell intelligens och mänskliga kroppar. I en förändrad syn på vår roll i ekologiska system där vi inte längre står som ensamma härskare utan är tätt sammankopplade med andra arter och organismer. I queera, post-koloniala och anti-rasistiska motståndsrörelser. För att nämna några. Samhällets utveckling har banat vägen för nya former, metoder och kreativa utrymmen där surrealismens sökande i det omedvetnas labyrinter, det gränsöverskridande och det som ligger bortom verkligheten, aktualiseras idag.
Det är i de här samtida spåren som utställningen Drömmar och syner vid havet rörde sig. Finns det trådar, teman, motiv, eller ideologiska förhållningssätt hos de konstnärer vi bjudit in som går att leda tillbaka till surrealismen grundtankar? Och vilka uttryck tar de i så fall sig?