Art Inside Out
Nuvarande språksv
en

Berättelsemaskinen

18:00 - 20:30, Bio Forum, Hyltebruk

Berättelsemaskinen är en film av konstnären och filmaren Alexander Rynéus om mötet med olika människor runt om i Hylte kommun. Genom små händelser och nedslag mitt i livet lyfter filmen berättelsens roll på en plats med ett bruk som skapar papper till tidningar över hela världen.

Arbetet med Berättelsemaskinen påbörjades 2020 i samband med Art Inside Outs konstnärliga residens Platsen mellan människor. Efter några vändor i klipprummet är filmen nu redo att möta sin första biopublik just i Hyltebruk. Under hösten visas filmen också på olika platser i Småland under konstutställningen Smålandstriennalen.

Ett brukssamhälles utveckling av Ingemar Lund från Hylte Hembygdsförening är ett bildspel som speglar Hyltebruks samhälles utveckling från 1900-talets början till 1980-talet och visas som kvällens förfilm.

Kvällen avslutas med ett samtal på temat ”Bilder av en bygd” och om hur båda kvällens filmer skildrar platsen Hylte. Samtalet leds av Lennart Hildingsson, föreståndare för Rydö Bruksmuseum, med gästerna Ingemar Lund och Alexander Rynéus. I samtalet medverkar också Johanna Byström Sims och Eric Andersson, inbjudna till Rydöbruk och residenset Skuggspel för att arbeta med berättelser från och om bygden. Premiärvisningen av Berättelsemaskinen är på det sättet en brygga mellan Skuggspel och det föregående residenset Platsen mellan människor där konstnärer bjöds in att fördjupa sig i den lokala myllan runt om i hela kommunen.

 

Arrangemanget är ett samarbete mellan Art Inside Out och Hylte Hembygdsförening och är en del av det publika program som under hösten i olika former (filmvisning, workshop, musikkonsert, etc) utgår fram tematiken för årets konstnärliga residens Skuggspel som lyfter fram mikrohistorier om och från Rydöbruk.

 

Berättelsemaskinen (2023, regi & klippning: Alexander Rynéus, musik: Johan Lundberg, 59 min)

Ett brukssamhällets utveckling (2023, regi & klippning: Ingemar Lund, 12 min)


Tid
: 15 september, kl. 18:00-20:30 (inklusive efterföljande samtal)

Plats: Bio Forum, Hyltebruk

Biljetter: Fri entré

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.