Art Inside Out
Nuvarande språksv
en

I vågsvallet
Nordisk utlysning för residens 2025

08/10/2024 , ansökningsdeadline 4/11/2024 kl. 23:59 CET

“Vår värld vävs genom översättning. Vi översätter mellan olika språk, mellan bild och ord, mellan olika typer av tecken, mellan skilda kulturella sfärer, mellan geografiska platser, mellan tanke och handling…”  

Översättbarhet (2011, red. Sara Arrhenius, Magnus Bergh och Cecilia Sjöholm) 

 

Med utgångspunkt i världsarvet Grimeton Radiostation utanför den halländska kuststaden Varberg bjuder Art Inside Out in till ett konstnärligt residens med titeln I vågsvallet. I residenset utforskar vi tillsammans med medverkande konstnärer den brusande oavbrutna rörelse av översättningar som utgör en komplex och grundläggande del av mänsklig interaktion, transnationella strömmar och förbindelser.  

Under de hundra år som passerat sedan Grimeton Radiostation upprättade Sveriges första trådlösa kommunikationskanal över Atlanten, har flödet av information och människor exploderat. Vi lever idag i en globaliserad tid där utbyten är en integrerad del av vårt vardagsliv och större geopolitiska landskap. Men vad sker när språk, materia och identiteter överförs från en kontext till en annan? Vad uppstår och vad går förlorat när gränslinjer passeras? I varje sådan överföring uppstår förskjutningar – det vi kallar översättningar. Här sker olika former av förflyttningar, förhandlingar och omvandlingar. I residenset I vågsvallet närmar vi oss översättning som ett sammanhängande men mångfacetterat fält som öppnar upp för relationer mellan olika livsformer och tillstånd såväl som vindlande förgreningar in till nya sammanhang präglade av pluralitet och kreolisering.  

Under Grimetons till synes stillsamma yta döljer sig ett långt liv sprängfyllt av rörelser – inte minst alla de historier som har färdats via stationens radiovågor. De bildar en brygga mellan det förflutna, nutiden och framtiden. Grimeton utgör på så sätt en vital språngbräda för utgrävningar av historiska och samtida skeenden som öppnar upp för filosofiska och existentiella reflektioner. Om geopolitik, det vardagliga och allt däremellan.  

Residenset I vågsvallet utforskar översättningens möjligheter och gränser såväl som dess inkonsekvenser, dissonanser och motstånd. Utifrån en konstnärligt kreativ och öppen process skapar de medverkande konstnärerna nya konstverk under våren 2025 som, mellan den 14 juni–24 augusti, presenteras i och omkring världsarvet Grimeton Radiostation.  

 

Om Grimeton Radiostation 

Grimeton Radiostation byggdes under 1920-talet i efterdyningarna av första världskriget och upprättade en trådlös kommunikationsförbindelse över Atlanten mellan Sverige och USA. Som den enda kvarvarande stationen av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga är platsen idag ett unikt världsarv. 2025 markerar hundra år sedan stationen togs i bruk. Idag är den välbevarade och fortfarande fullt fungerande stationen omvandlad till ett museum. På Grimeton kan besökare skåda in i de tekniska framstegen som ligger till grund för dagens informationssamhälle, där kommunikation över gränslinjer är avgörande för vårt samhälles uppbyggnad.  

Första världskriget hade för Sveriges del medfört stora svårigheter att hålla kontakten med omvärlden, i synnerhet över långa avstånd. Huvuddelen av de internationella telegrammen gick via kablar som var både sårbara och dyra att underhålla och i många fall också ägdes av externa aktörer. När freden kom började man därför se sig om efter lösningar som bättre rustade landet för framtiden.  

Sveriges riksdag beslutade 1920 att upprätta en trådlös telegrafförbindelse med USA. En sådan direktlänk ansåg man skulle bidra till att främja affärsuppgörelser och statsangelägenheter, men också underlätta kontakterna mellan de många svenskamerikanerna och det gamla hemlandet. Grimeton valdes som sändarplats och radiostationen började byggas 1922 och stod färdig 1924. Att den nya storradiostationen skulle byggas på den svenska västkusten stod klart från början då det var fördelaktigt med ett så kort avstånd till USA som möjligt samtidigt som signalen kunde gå fri för Norge, Danmark och Skottland. De öppna åkrarna på gränsen mellan Grimetons och Hunnestads socknar i mellersta Halland utsågs som den bästa platsen.  

Med åren tillkom ytterligare destinationer för sändningarna och under andra världskriget spelade stationen en viktig roll för förbindelserna med omvärlden i takt med att andra kommunikationsvägar skars av. Trafiken nådde sin topp under 1950-talet varefter utvecklingen av nya kommunikationssätt ledde till att Grimetons betydelse som aktiv radiostation så småningom avtog. Men stationen har aldrig släckts ned helt.  

Även om ett nätverk av liknande radiostationer byggdes upp över stora delar av världen under det tidiga 1900-talet finns numera endast den i Grimeton kvar i fungerande skick. Grimeton Radiostation ses idag som ett viktigt industriminne och är också ett vittne till en viktig period i utvecklingen av det informationssamhället som vi idag lever i. Sedan 2004 står den med på Unescos lista över världsarv.  

 

Två nordiska konstnärer bjuds in till ett produktionsresidens under 2025 

Inbjudan vänder sig till professionellt verksamma konstnärer bosatta i de nordiska grannländerna Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.  

Residens och verksproduktion genomförs med följande tidsplan: research på plats i Grimeton/Varberg mellan den 10–21 februari, självständigt konstnärligt arbete hemifrån under våren, platsvistelse i Grimeton/Varberg inför slutproduktion 5 maj–9 juni och installering 10–14 juni (kan om möjligt anpassas efter den konstnärliga processen i dialog med utvalda konstnärer).  

Konstverken presenteras i en utställning och ett publikt program på Världsarvet Grimeton Radiostation och dess omgivningar mellan den 14 juni–24 augusti, 2025.   

Varje utvald konstnär erhåller ett arvode om 100 000 SEK (exkl. moms, F-skatt, faktura) vilket inkluderar utställnings- och medverkandeersättning. Söker du/ni som konstnärsduo uppgår det gemensamma arvodet till 130 000 SEK (exkl. moms, F-skatt, faktura).  

Art Inside Out går även in med en individuell produktionsbudget om 50 000 SEK (exkl. moms). Samma summa gäller för konstnärsduo. Det finns en ytterligare budget för installationsrelaterade kostnader.  

Art Inside Out står för omkostnader som resor, boende, arbetslokaler och processledning. Konstnärerna ges möjlighet att arbeta självständigt och tillsammans. Under residensets researchperiod erbjuds konstnärerna ett program av möten med lokala och inbjudna gäster, forskare och sakkunniga. Medverkan i publika program som genomförs i anslutning till residensvistelsen och utställningen ingår i uppdraget. 

 

Ansökningsperioden

8 oktober–4 november 2024, kl. 23.59 CET. Besked ges till alla sökande under december 2024. Ansök här.

 

Foto: Emanuel Cederqvist 

Mer information

Klicka på länken HÄR för att komma till ansökningsformuläret.

Foto: Emanuel Cederqvist

Urvalsjury består av:

Stina Edblom, konstnärlig ledare / verksamhetsledare Art Inside Out
Johanna Holmström, intendent Varbergs konsthall
Maja Parmler, verksamhetsansvarig publiksamordnare på Grimeton
Lars Fridén, kulturproducenter på Art Inside Out
Davor Abazovic kulturproducenter på Art Inside Out.

Residensdeltagare kommer att bo i enskilt eller delat hushåll med egna rum i Varbergs kommun. Art Inside Out har inga egna boenden och ateljéer och hyr dessa utifrån lokala förutsättningar.

Resor mellan boendet och Grimeton förekommer, ofta på egen hand, och körkort är önskvärt. 

Residenset inleds med en introduktion till både området och radiostationen Grimeton, dess historia och nutid.

Under residenset kan konstnärerna kopplas till lokala invånare och verksamheter i området utifrån behov/önskemål.

Process- och konstnärligt stöd finns med under hela perioden. 

Residenset och de antagna konstnärernas arbete blir löpande dokumenterat och medierat genom Art Inside Outs sociala kanaler och webbplats, en digital publiceringsplattform som blandar text, foto, video och ljud. Efter residenset och utställningen produceras också ett nummer av AIO Journal, en fysisk och digital tidskrift där konstnärernas arbeten publiceras och där residensets tematik fördjupas utifrån olika perspektiv och i blandade berättarformer.  

Frågor kring utlysningen och residenset skickas till artinsideout@regionhalland.se  

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.