Art Inside Out

Tjolöholms slott återförtrollas i unikt konstprojekt

Tjolöholms Slott i Kungsbacka är under våren och sommaren värd för Art Inside Outs konstresidens ”Glömda världar”. Konstnärerna Tilda Lovell, Karin Drake, Jesper Thour, Kayo Mpoyi och Ann Eringstam har valts ut för att skapa nya verk som utforskar samtida folktro och gestaltar gränslandet mellan det vardagliga och det fantastiska, myt och verklighet, dåtid och nutid. 

Konstnärerna är på plats vid Tjolöholms Slott från början av mars och arbetar under våren med att skapa platsspecifika konstverk. Verken visas på Tjolöholm och dess naturomgivningarfrån 16 juni och under sommaren. 

Stina Edblom, konstnärlig ledare för Art Inside Out, betonar det stora intresset residenset fått bland sökande konstnärer.  

— Vi har fått ett enormt gensvar med över 1400 ansökningar från hela världen. Det visar på ett stort intresse för att dyka ner i det okända och återförtrolla vår tillvaro, men också på attraktionskraften i att konstnärligt ta sig an en plats som Tjolöholms Slott – ett unikt kulturarv, så fyllt av magi och mystik. 

De valda konstnärerna arbetar med blandade uttryck. Tilda Lovell, känd för sina skulpturer, samarbetar med videokonstnären Karin Drake för en gemensam installation. Jesper Thours fabelliknanden och scenografiska måleri tar plats i naturen omkring slottet. Författaren och konstnären Kayo Mpoyi skriver en text och gör illustrationer och den Kungsbackabaserade fotografen Ann Eringstam, internationellt uppmärksammad för sina storslagna naturskildringar, riktar kameralinsen mot Tjolöholms Slott och dess vackra omgivningar. 

Slottsintendent Magdalena Kasper ser fram emot att Tjolöholms Slott blir värd för Art Inside Outs unika konstnärliga vistelser, så kallade residens, som bjuder in konstnärer att skapa nya konstverk i relation till platser och miljöer runt om i Halland. 

— Med förväntan tar vi oss an Glömda världar, som gästar oss under vår och sommar. Ett spännande konstprojekt som utgår från slottsmiljöns förtrollande värld. I ett nära samarbete med Art Inside Out, Region Halland och inbjudna konstnärer ser vi fram emot en gränsöverskridande tolkning där kanske myt blir verklighet och väsen blir vardag. 

Urvalet av konstnärer har gjorts av en sakkunnig grupp bestående av Stina Edblom, konstnärlig ledare, Davor Abazovic, kulturproducent för Art Inside Out, Anna Rydman Bruks, utvecklare Kungsbacka konsthall, och Magdalena Kasper, slottsintendent på Tjolöholms Slott.   

11–20 mars går det att intervjua de medverkande konstnärerna på plats i Kungsbacka. Kontakta Stina Edblom för intervjutider.

Information

För mer information och pressbilder, kontakta:  

Stina Edblom, konstnärlig ledare/verksamhetsledare, Art Inside Out   

E-post: stina.edblom@regionhalland.se    

Telefon: +46 (0)70-212 89 17

Art Inside Out är en institution för konstnärliga residens i alla konstformer och genrer. Med Halland som spelplats och utifrån relevanta frågeställningar bjuds konstnärer in att samarbeta med institutioner, platser, medborgare och lokala aktörer. Genom processer som är öppna, där slutresultatet inte alltid är bestämt på förhand, skapas utrymme för möten som genererar andra perspektiv på regionen. Art Inside Out drivs av Region Halland tillsammans med alla halländska kommuner.

Läs mer om genomförda residens i AIO Journal

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.