Samtalsserien Skavet

Under 2018 samarbetar Art Inside Out med Teater Halland i samtalsserien Skavet.

Art Inside Outs verksamhetsledare Petra Johansson och Teater Hallands konstnärliga ledare Anna Sjövall pratar tillsammans med publik och inbjudna gäster om sånt som ”skaver” i oss. Det kan vara frågor som rör samhället, dagsaktuella händelser, tankar om demokrati och yttrandefrihet.

Skavets samtalskvällar har fri entré och tar plats på Teater Halland i Varberg.

Våren 2018 – Datum, ämnen och gäster

Plats: Foajéscenen, Teater Halland, Birger Svenssons väg 28e i Varberg. Besöks- och tillgänglighetsinformation för Teater Halland.

Foajén öppnar kl. 18.00. Servering av vin, öl, smörrebröd m.m. Samtalet börjar kl. 19:00.

  • 1 februari – Sorgen och tystnaden med Aleksander Motturi.
  • 8 mars – Kärlek, frihet och jämlikhet, gäst Klara Zimmergren, m.fl.
  • 26 april – Konst = livsfarligt med Marianne Lindberg De Geer.

Boka dina fribiljetter på Teater Hallands webbplats.

Sorgen och tystnaden med Aleksander Motturi, Lina Brustad och Elisabeth Skog – 1 februari

Kvällens huvudgäst i vårens första SKAVET-kväll är: Aleksander Motturi.

Aleksander Motturi. Foto: Mai Nestor.

Aleksander Motturi, född 1970, är en av drivkrafterna bakom Clandestino Institut och kulturtidskriften Glänta. Han har översatt och avhandlat Ludwig Wittgenstein i Filosofi vid mörkrets hjärta, skrivit dramatik (senast Pappersgudarna) samt den uppmärksammade boken Etnotism – en essä om mångkulturalism, tystnad och begäret efter mening. Aleksander Motturis senaste roman Broder från 2017 bygger på starka observationer, tankeprocesser och reseberättelser och blir till en gripande sorgesång över en döende bror.

Aleksander Motturi gästar Skavet den 1 februari under rubriken Sorgen och tystnaden. Han kommer att prata utifrån sin senaste roman Broder och samtalar sedan med en panel bestående hallänningar.

Kvällens lokalpanel består av Lina Brustad, kanslichef på Anhörigas Riksförbund samt författare till romanen Humlesäcken (2017) och Elisabeth Skog, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Halmstad samt skribent som också driver Bibliotekspodden.

Modererar gör Petra Johansson, verksamhetsledare för Art Inside Out.

Konst = livsfarligt med Marianne Lindberg De Geer – 26 april

Marianne Lindberg De Geer. Foto: Carl Johan De Geer.

Marianne Lindberg De Geer är konstnären, dramatikern, regissören, författaren och kulturdebattören som inte drar sig för att sticka ut hakan och säga vad hon tycker.

– Konsten är en så bra plats att bråka ifrån, säger hon själv i en intervjufilm från utställningen Under belägring i Skövde konsthall 2010.

Många av Marianne Lindberg De Geers konstverk har provocerat och skapat debatt och ofta utgör det egna livet utgångspunkt, som i den mångfacetterade verksserien Jag tänker på mig själv. Hon debuterade som dramatiker 2007 på Dramaten med pjäsen Jag tänker på mig själv och regidebuterade på Stockholms stadsteater 2013 med egna pjäsen Johnny Boy, som bygger på hennes förhållande med musikern Björn Afzelius. Åren 2013 – 2016 var hon konstchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2017 debuterade hon som skönlitterär författare med romanen På drift. Under 2018 hör du henne som programledare i Allvarligt talat i P1. Marianne Lindberg De Geer är också en flitig kulturdebattör med Facebook som en av sina viktigare plattformar.