Intervju med bandet Old Amica

Old Amica har skapat musiken till Jonas Börjessons poetiska film, som gjordes i anslutning till lyrikresidenset Plats. Poesi. Periferi. Vi har ställt några frågor till bandet.

1) Hur har processen och ert samarbete med Jonas Börjessons kring denna film sett ut?

–Jonas har gjort tre musikvideor till oss och vi har alltid känt att hans bildspråk rimmat väl med vår musik och översatt den till rörlig bild. För något år sedan nämnde vi, lite i förbifarten, att om han någonsin arbetar med en film där han behöver musik så skulle vi vara intresserade av att samarbeta med honom. I maj hörde han av sig och sa att han jobbade med en film som skulle ackompanjera lyrik, och tänkte att vår musik skulle göra sig bra i det sammanhanget. Det var en ganska tight deadline, då den skulle vara klar inom en månad. Men eftersom vi alltid har varit förtjusta av ramar i vårt skapande så fungerade den korta tiden mer som en utmaning än något hämmande. Sagt och gjort. Jonas skickade de sex dikterna och vi började göra musik direkt. Vi bollade fram och tillbaka men fick relativt fria tyglar att göra egna tolkningar. Vi fick några stillbilder, men på det stora hela så utgick vi från dikterna – precis som Jonas gjorde då han filmade – och inte utifrån den rörliga bilden när vi gjorde musiken.

2) Vilka utmaningar mötte ni under detta uppdrag?

–I och med att vi båda pluggat – och har ett stort intresse av – filmmusik så kändes det sjukt kul att tänka på musiken som ett komplement till dikterna, rösterna och den rörliga bilden. Vi bestämde oss för att inte överarbeta musiken och istället ta tillvara på de spontana idéerna vi fick när vi lyssnade på dikterna. I vanliga fall så jobbar vi väldigt länge med vår musik och försöker ge den så många lager som möjligt men i det här fallet fokuserade vi istället på enkla ljud som tilltalade oss för stunden.

3) Vilka är Old Amica?

–Vi är ett tvåmannaband som bor i Stockholm respektive Umeå. Vi träffades på gymnasiet i Boden men det var inte förrän vi bodde 65 mil ifrån varandra som vi började göra musik ihop. Vi släppte fyra skivor och en EP mellan åren 2011–2014 på mindre indiebolag i Tyskland och Spanien. I februari i år släppte vi en ny singel och just nu spelar vi in mer musik som kommer börja sippra ut väldigt snart.

Besök Old Amicas sida på Facebook och lyssna på bandets musik på Spotify.

Tre låtar för Plats. Poesi. Periferi. finns att lyssna på i Art Inside Outs poddcast.